Het verhaal van marloes

Marloes (26) werkte twee jaar in de Fier-bakkerij, nu Blooming Bakery. Een ervaring die haar heeft geholpen om haar leven weer op te pakken na een heftige tijd.

‘Kan ik het wel? Houd ik het vol? Hoe zal ik het vinden? Allemaal vragen die door me heen gingen toen mijn hoofdbehandelaar van Fier voorstelde om bij de Fier-bakkerij te gaan werken. Ik vond het spannend om daar te beginnen, maar heb het toch gedaan. Dat is zo’n goede beslissing geweest!

Vijf jaar geleden ben ik bij Fier terechtgekomen. Ik had een verschrikkelijke periode achter de rug. Ik ben zeven weken ontvoerd geweest en werd tijdens die ontvoering mishandeld en verkracht. Daaraan heb ik een posttraumatische stressstoornis overgehouden. Ik kon niks meer, sprak niet met mensen, had nergens zin in. Bij Fier ben ik langzaam uit een diep dal gekrabbeld. Door de intensieve begeleiding, maar ook door mijn werk in de bakkerij. Er werken meiden met ongeveer dezelfde problematiek en dat maakte het makkelijker. Zij begrepen me. In de bakkerij mag het ook gewoon even minder met je gaan. Je mag je rot voelen.’

'De bakkerij heeft me toekomstperspectief gegeven'

‘Ik begon in de bakkerij met appeltaarten bakken en het leren van basisvaardigheden. Later kreeg ik steeds meer taken. Ik deed de inkoop, zorgde voor de bezorgingen en ik begeleidde andere meiden. Het leuke was dat de bakkerij toen ik begon net een half jaar draaide met de meiden. Het werd allemaal steeds professioneler, wat ik mooi vond om te zien. Ik heb ook echt het gevoel dat ik daar een steentje aan heb bijgedragen. Andersom heeft de bakkerij ook veel voor mij betekend. Daar werken is zo goed voor mijn zelfvertrouwen geweest. Het was ontzettend fijn om te merken dat dingen weer lukten, dat ik iets kon. Ik werd ook vrolijker en kreeg weer een klein beetje vertrouwen in mensen. Belangrijk was ook dat ik een ritme had. Mijn werk bracht structuur in mijn leven.

Ik heb zo veel geleerd van mijn tijd in de Fier-bakkerij. Niet alleen heel veel op het gebied van bakken, maar ook persoonlijk. Dat ik duidelijk dingen kan uitleggen aan anderen bijvoorbeeld. En dat ik wél goed kan omgaan met mensen. Het werk heeft me geholpen om weer een doel te hebben. De bakkerij heeft me kortom toekomstperspectief gegeven. Het was een veilige omgeving om mezelf te ontwikkelen en klaar te maken voor de echte wereld.

Inmiddels zit ik in het tweede jaar van de bakkersopleiding. Ik had er nog nooit over nagedacht om bakker te worden, maar ik vond het werk zo leuk, dat ik toch voor het vak heb gekozen. Dat ik nu naar school ga en straks in een regulier bedrijf kan gaan werken, komt echt door mijn tijd bij de Fier-bakkerij. Dat weet ik zeker.’